onsdag 14 december 2011

Från kottar i skogen till kottar på bordet.

Från kottar i skogen till kottar på bordet.
Med rubriken vill jag förklara att inlägget handlar om hur man gör för att få kottar från skogen så rena och fräscha så man kan ha dem på matbordet.

Börja med att plocka kottar i skogen. Gran och tallkottar. Lägg dem i en plastpåse som du knyter när du fraktar hem kottarna. Det bor djur i kottar…så att ni vet.
 Fyll upp ett varmt bad i diskhon där du häller i klorin, diskmedel, såpa, rengöringsmedel. Giftiga vätskor och vätskor som luktar gott. Lägg ner kottarna i badet. Djuren som sover i kottarna drunknar, dör av gifterna eller kommer upp till ytan.
 Jag fick tre djur som kom upp till ytan och samsades om den sista flytande kotten. Då tog jag helt enkelt braständaren och.. ja, lite grovt. Ni förstår nog vad jag gjorde med tändaren. Behöver inte skriva ut det.
När kottarna fått bada av sig så är det bara att sticka ner handen opch dra ur ppluppen. Låt kottarna ligga och rinna av sig en stund.
Torka ur den andra diskhon och lägg papper i botten. Flytta över kotte för kotte till pappret och låt dem ligga och torka där.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och rada upp kottarna. De kommer nämligen torka och öppna upp sig i ugnen. Ugnen sätter du på 200 grader minst. Är kottarna lite blöta när du har dem där i kommer det lukta illa men det är bara att vädra ut.
Så här fint har kottarna torkat och blommat upp sig i ugnen. Jag har de inne tills jag tycker de är fina.

Nu kan man pynta med dem vart man vill. Jag målade hälften av mina kottar helvita, resten sprayade jag vita. Man kan även bara måla längst ut på ”kottbladen”. Blir också superfint.

Jag har mina kottar i mitt granris på loftgången. Har även knutit vita band i rosetter. Nu har det regnat så allt är bara blött så det ser lite tråkigt ut. Men det är fint. Jag lovar.

13 kommentarer:

  1. Oj, vi brukar bara torka dem lite lätt och hoppas på det bästa.

    SvaraRadera
  2. Fint! Jag har aldrig tänkt på djuren... Vi har målat kottar på förskolan hela veckan, dock köpta så de lär knappast vart djur i. Men fu... Är det inte grankottar på första plåten å tallkottar på andra...?

    SvaraRadera
  3. stackars djuren :( kan du inte bara lägga dem på "tork" så går ju djuren ut av sig själva!

    SvaraRadera
  4. Linn: Jag torkar dem ju inne så då får jag ju alla äckliga kryp i lägenheten om jag bara skulel låta dem ligga i några dygn på ett bord. Så kommer inte på frågan. Torka i ugnen så stelnar dem och förblir öppna. De stängs aldrig igen. Går ju snabbt också.

    Jag känner faktiskt inget för den där spindeln som kryper där. Dödar mygg som kommer in här, spindlar och getingar. Inte puttar jag ut dem försiktigt. Men jag vet att vissa gör så. Jag gör det inte. Har sånt där el-rackert att döda djur med på sommaren.

    SvaraRadera
  5. Oj vilken smart ide =)) Fint !

    SvaraRadera
  6. Hur länge lät du de ligga i vattnet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tills alla djuren var döda. Man ser ju att de kommer upp till ytan. 5-10 minuter kanske. De som inte kom upp till ytan drunknade.

      Radera
  7. Ungefär hur länge har du de i ugnen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kottarna får ligga tills de "blommar ut" Fjällen är ihop för det är kallt. I ugnen fälls de ut av värmen, sen torkar de.

      Radera
  8. Tack för fina tips. Har precis lagt mina kottar i blöt nu ska sedan spraya dem med glitter.
    Eller måla dem, får se hur det blir. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Linda: Glöm ej steget där du "gräddar" kottarna i ugnen". Då dör allt, och de torkar och blommar ut. Lycka till=)

      Radera
  9. Nu hittade jag ett gammalt inlägg hos dig :) Jag tog in lite torra trädrötter ock liknande från skogen för att ha i skåpet med de gamla Damtrollen. Jag tänkte inte på att man kunde baka dem i ugnen, men jag tror att det gick lika bra att ha dem i frysen i några månader, jag så i alla fall inga småkryp :) (Det blev ändå för trångt med kvistar i skåpet)

    SvaraRadera
  10. Använd inga giftiga vätskor. Naturen ska vi vara rädda om. Dessa små kryp dör naturligtvis av värmen i ugnen snabbt.

    SvaraRadera